joi, noiembrie 14, 2024
Recomandări

„Veți înțelege când veți auzi” – „Volpone”, o nouă dramatizare la Teatrul Național Radiofonic în regia lui Mihai Lungeanu

Spectacolul radiofonic “Volpone” de Ben Johnson (Benjamin Johnson), în regia prietenului meu de-o viață, Mihai Lungeanu, le propune ascultătorilor de azi o privire lucidă asupra societății. E o lume care pare neschimbată de peste patru secole, de când autorul englez, contemporan lui Shakespeare, a imaginat intriga unui escroc. Volpone, pretins muribund, profită de lăcomia, naivitatea și aroganța celor care râvnesc la averea sa. Aceștia îl ajută să se îmbogățească prin cadouri de curtoazie și speră, în ipocrizia lor, să îl moștenească. Numai că neprevăzutul și karma își spun cuvântul, iar Mosca, pretins prieten și parazit al burghezului ticălos, reușește prin lingușiri și o aparentă fidelitate să-și însușească posesiunile stăpânului său.

Dramaturgul Benjamin Jonson,portret de Abraham van Blyenberch, aflat la National Portrait Gallery, London. Wikipedia.org
Ben Johnson de Abraham van Blyenberch, ulei pe pânză, circa 1617

Teatrul de sunete imaginează acțiunea, emoțiile, stările personajelor prin cuvinte rostite și muzici alese cu migală. Timbrul sonor al actorilor este și el definitoriu pentru reușita unui spectacol care nu se vede. Lui Mihai Lungeanu îi reușește, și de-această dată, o dramatizare radiofonică de excepție prin accentul și interpretarea pe care le solicită actorilor. Maestrul Virgil Ogășanu, emerit profesor universitar, face o demonstrație de lectură, joc actoricesc și pronunție demne de marile școli britanică, franceză și rusă.

Actorul Virgil Ogășanu, interpretul rolului Volpone

Nuanțele dialogurilor cu sens și subînțeles sînt redate și de ceilalți mari actori care îi dau replica: Mircea Rusu este un fascinant personaj Mosca, iar Dan Condurache, Mihai Dinvale, Ionuț Kivu, Daniel Badale sau Valentin Teodosiu sînt remarcabili în rolurile personajelor secundare. Versiunea 2023 după Volpone/The Fox, scrisă la 1606, insistă pe sensurile și înțelesurile rostirii. Are ceva din montările anilor 80 ai veacului trecut în care actorii subliniau realitatea prin replicile rostite, mimica, gesturile, tonalitatea folosite. Erau căi simple, eficiente, populare și…teatrale pentru a evita cenzura activiștilor trimiși de partidul unic comunist să valideze un spectacol de scândură, radiofonic ori televizat. Aproape întotdeauna inculții reprezentanți ai Partidului Comunist Român nu pricepeau mai nimic din subtilitățile de exprimare și joc așa că validau spectacolul. Iar activiștii care aveau școală treceau cu vederea, derapajele de interpretare, sătui și ei de opreliștile de manifestare artistică.

Regizorul artistic Mihai Lungeanu, multipremiat UNITER

Chiar dacă nu ar fi fost o mare reușită, această montare ne era necesară. Azi trăim tot într-o societate în care „aurul îți dă grație sau tinerețe sau frumusețe”, în care „toată lumea minte și înșeală, dar fiecare cu altă socoteală”. E o lume în care „parazitul a devenit cetățean și om cu stare” și e mai la-ndemână, dar la fel de imoral, să dobândești țechini de aur prin compromisuri, hoție, corupție decât să jefuiești biserici. Trăim în angoasa propriilor noastre cenzuri față de niște semeni care construiesc cu migală o distopie, la fel de periculoasă ca dictatura. 

Subsemnata cu Virgil Ogășanu

Versiunea regizorală a lui Mihai Lungeanu pune accentul și pe societatea de consum dependentă de reclamă, promovare, marketing, de iluzia fericirii, pe abuzul de relație și de putere din cuplu și din grupurile sociale. Insistă pe reușita dobândită prin apartenența la o gașcă și pe paguba incomensurabilă a rasei umane ca urmare a ridicării limitelor și barierelor de orice fel pentru oricine.

Însuși Shakepeare l-a numit pe Ben Johnson, „autorul tuturor timpurilor”, așa că nu-mi rămâne de făcut decât dă vă invit la audiția în care „veți înțelege când veți auzi”.

De la stânga la dreapta: Domnica Țundrea, Virgil Ogășanu, Milica Creiniceanu, Mihai Lungeanu

Spectacolul „Volpone” de Ben Jonson se difuzează, în premieră radiofonică, la Radio România Cultural: joi, 2 noiembrie 2023, ora 22.00 (partea I) și vineri, 3 noiembrie 2023, ora 22.00 (partea a II-a). Spectacolul face parte dintr-un ambiţios program, dedicat aniversării Radioului public, program care cuprinde cele mai bune producții sonore din toate timpurile, difuzate la posturile naționale, pe toată durata lunii noiembrie, sub deviza „95 de ani de Radio România”. Traducerea, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul titular: Virgil Ogășanu. În distribuţie: Mircea Rusu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Valentin Teodosiu, Rareș Andrici, Zoltan Octavian Butuc, Ionuț Kivu, Mihai Gruia Sandu, Cristi Dionise, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Eduard Adam, Irina Mazanitis, Costina Cheyrouze, Mihai Dinvale. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Referințe articol: wikipedia.org, scenariul radiofonic Volpone

Credite foto: wikipedia,org, Mirela Nicolae, Domnica Țundrea