joi, noiembrie 14, 2024
Ambasador Erasmus+

Culori și opțiuni profesionale de învățare în Erasmus+

În urmă cu aproape patru săptămâni, mai tânărul și dinamicul meu coleg din Ambasada Erasmus+ România, David Sterea, m-a invitat din partea Consiliului Elevilor bucureșteni să susțin un atelier de dezvoltare personală despre experiențele mele Erasmus.

Erasmus+. Povești VET de succes!” m-a provocat să vorbesc nu numai despre ce-am învățat în mobilitățile la care-am fost, dar și despre programele strategice VET (de pregătire profesională) în care am lucrat.

Programul și experiența Erasmus+ m-au impulsionat să caut drumuri noi de afirmare profesională. După anul 2007, când am participat la o mobilitate Leonardo da Vinci, la Heidelberg în Germania, am devenit pasionată de site-uri, bloguri, rețele sociale. Pe lângă emisiunile de radio am dezvoltat diverse produse virtuale pentru postul național la care lucrez; am creeat mai multe programe de educație nonformală pentru elevii de toate vârstele, am călătorit și-am îndrăgit mulți oameni. Apoi am obținut licența de formator acreditat al statului român (2011). La radio am continuat să vorbesc despre Erasmus cu specialiștii Agenției (ANPCDEFP); am cunoscut și mai mulți educatori, studenți, elevi care s-au (re)descoperit datorită acestei experiențe de învățare și cunoaștere.

Mulți s-au reinventat. 2013, 2018, 2019,2020, 2021, 2022, 2023 au fost ani în care am învățat iar în Erasmus+, dar am și predat sau lucrat ca specialist. Ultimul mare proiect în care-am fost implicată, RTV – Key Competences in Media production for Radio, Film and Television (2019-2022) și care a urmărit dezvoltarea competenţelor cheie în domeniul media, în mod special pentru producţia de conţinut pentru Radio, Film şi Televiziune, m-a convins să învăț iar. Astfel că în această vară am obținut o nouă acreditare: cea de consilier de dezvoltare personală.

Azi, la atelierul Erasmus+. Povești VET de succes!” le-am vorbit elevilor și profesorilor despre toate acestea. Le-am dezvăluit celor douăzeci de elevi bucureșteni și patru profesori veniți de la mai multe licee vocaționale din Capitală (Colegiul Economic “Hermes”, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic “Gheorghe Airinei”, Școala Profesională Specială  „Sfânta Maria” pentru deficienți de auz, Colegiul Economic “Viilor” și Colegiul Economic “Costin C. Kirițescu”) că vârsta chiar e un număr, iar învățarea modernă, gândită și prin Erasmus+, pregătește în bună măsură, dezvoltarea societății. Chiar dacă adeseori sîntem reticenți în a crede asta.

 

Pentru că ne bazăm mult pe memoria fotografică, am insistat pe jocurile și dialogul vizual, folosite adesea de formatorii Erasmus+. Culorile pe care le preferăm nu sînt determinante doar pentru starea noastră de bine. Ele au legătură cu personalitatea, caracterul, evoluția, dorința de autodepășire. Le-am vorbit participanților despre culorile din viața noastră pe care le întâlnim atunci dând ne trezim dimineața, deschidem telefonul mobil sau televizorul, ieștim pe stradă ori călătorim.

Evenimentul Erasmus+. Povești VET de succes!”, organizat în calendarul Anului European al Competențelor, s-a desfășurat la Biblioteca Universității Politehnica din București. Sper ca, împreună cu ceilalți invitați (Oana Crușmac, expert de mobilitate VET la ANPCDEFP, Andreea Osman, beneficiară a mai multor programe Erasmus+, Nicușor Ciobanu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al Agenției, voluntari Europeers) să-i fi convins pe curioșii adolescenți și entuziaștii profesori că educația este o lume colorată frumos, iar programul Erasmus+ face parte din acest univers, unul în care societatea preponderant vizuală și tehnologizată ne influențează opțiunile de orientare în carieră și dezvoltare personală.

 

Organizatorul Erasmus+. Povești VET de succes!”: Consiliul Municipal al Elevilor București reprezentat de elevii Maria Botea (Colegiul Tehnic “Carol I”), directoarea Departamentului Avocatul Elevului, Ciprian Mihai Dobre (Colegiul Tehnic “Carol I”) și David Sterea (Liceul Teoretic “Ion Barbu”), directorul Departamentului Cultură, Educație și Programe Școlare.

 

De la stânga la dreapta: Ciprian Mihai Dobre, Mirela Nicolae David Sterea, Maria Botea
De la stânga la dreapta: Ciprian Mihai Dobre, Mirela Nicolae David Sterea, Maria Botea

Atelierul “Erasmus+: Povești VET de succes!” a fost sprijinit de ANPCDEFP și Radio România Cultural.