Concurs pentru elevi prilejuit de Ziua Autorului European (25 martie 2024)
Radio România Cultural în parteneriat cu ANPCDEFP – Ambasada Erasmus+ România și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la concursul de filme Lumile imaginare ale Generației Z – o competiție pentru elevii de liceu, școală profesională și școală postiliceală prilejuită de Ziua Autorului European (ediția a doua, 25 martie 2024).
Concursul se desfășoară în perioada 1 martie – 19 martie 2024, timp în care elevii înscriși au de pregătit un scurt film (3 -5 minute) bazat pe un fragment din cartea “Micul prinț” de Antoine de Saint-Éxupery (80 de ani de la dispariția autorului).
Perioada de înscriere în concurs este 1 – 6 martie 2024, de realizare a filmelor între 1 martie – 16/17,18 martie, iar depunerea proiectelor este între 16 -19 martie 2024, iar premierea va avea loc pe 26 martie 2024, de la ora 15, în format hibrid, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București.
Concursul va fi promovat la emisiunea de educație IClasă de la Radio România Cultural, pe site-ul postului www.radioromaniacultural.ro și pe paginia de facebook a emisiunii IClasa.
Cei 10 premiați (un premiu întâi, un premiu al doilea, un premiu al treilea și 7 mențiuni) vor primi diplome și cărți de dezvoltare personală, economie, mediu-ecologie. Realizatori: Mirela Nicolae și Mirela Stana.
Juriul va fi alcătuit din trei specialiști care vor evalua filmul realizat (70%) (originalitatea scenariului, mesajul filmului, realismul interpretării de către participanți a romanului Micul prinț, modul în care fragmentul ales se regăsește în viața copiilor și adolescenților de azi) și mapa de prezentare solicitată (30%). Pentru a primi regulamentul de concurs vă rugăm să trimiteți o solicitare din partea unui profesor al instituției la adresa de e-mail: iclasa@srr.ro.
Ziua Autorului European este o inițiativă din 2023 a fostului comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Mariya Gabriel (în prezent, ministru de externe al Bulgariei). În această zi sînt organizate întâlniri cu autori cunoscuți, traducători de carte, sesiuni de lectură cu voce tare, concursuri de lectură cu scopul de a reconecta generațiile mai tinere cu cititul și de-a le arăta că literatura poate fi un instrument de emancipare personală. În 2023, peste 1000 de licee din Europa au organizat evenimente prilejuite de Ziua Autorului European.