miercuri, ianuarie 22, 2025
Ambasador Erasmus+

Regulament și calendar de desfășurare pentru concursul „Lumile imaginare ale Generației Z”

„O! Prinţ micuţ, descopeream aşa, puţin câte puţin, taina micii şi însinguratei tale vieţi. Timp îndelungat tu n-avuseseşi, ca să te desfeţi, decât farmecul apusurilor de soare. Un proaspăt amănunt, pe care l-am aflat în cea de-a patra zi, de dimineaţă, când mi-ai spus: – Tare mult îmi plac apusurile soarelui. Haide să vedem un apus de soare…”- Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupery, cap. 6.

La concursul prilejuit de Ziua Autorului European (25 martie 2024), propus de Radio România Cultural în colaborare cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionnale (ANPCDEFP) și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) pot participa elevi și profesori de la licee și școli profesionale din toată țara. Premiile vor consta în cărți de la editurile partenere.

Competiția este recomandată de Ambasada Erasmus+ România.

Juriul este alcătuit din:

Ileana Racoviceanu,  expert în comunicare și artist fotograf, drd. în Artele spectacolului la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Mihai-Ștefăniță Barbu, regizor de film, profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, București.

Victor Popescu, redactor la Grupul Editorial Trei, coordonatorul colecției de psiho-pedagogie.

 

Regulamentul de desfășurare a competiției Lumile imaginare ale Generației Z este următorul:

  1. Pot participa elevi de liceu, școală profesională, școală postliceală (vârsta între 14-20 ani).

  2. Fiecare producție poate fi realizată de 1-3 elevi și un profesor îndrumător.

  3. Fiecare liceu/școală poate trimite doar o producție în concurs.

  4. Fiecare liceu/școală trebuie să fie inclusă, acum sau în trecut, cu cel puțin un proiect, în sistemul de beneficiari ai programului Erasmus+.

  5. Fiecare elev/echipă participant(ă) va realiza un film video bazat pe o secvență dramatizată și actualizată din romanul Micul print” de Antoine de Saint- Éxupery prin care să poziționeze personajele și întâmplările, mesajele cărții în lumea de azi. Durata producției: 3-5 minute.

  6. Filmul va avea extensia .mp4 sau .avi, va conține titlul dat de participant/participanți, numele liceului/școlii și va fi trimis în format .zip, împreună cu materialele scrise solicitate de organizatori la punctul 7, pe mailul iclasa@srr.ro prin www.wetransfer.com, cu denumirea următoare a fișierului: nume film_școala_localitatea.

  7. La predare, filmul va fi însoțit de următoarele documente care vor fi jurizate:

  • A. o scurtă prezentare în format .doc sau .docx, de maxim o pagină, a întregii echipe de realizare: numele elevilor, vârsta, clasa, școala, localitatea, pasiuni, motivația participării în concurs, argumentația alegerii fragmentului, numele profesorului îndrumător și specializarea lui).

  • B. menționarea titlului complet de proiect Erasmus+ al școlii unde învață/predă și perioada sa de implementare

  1. Mapa electronică (fișierul .zip) va mai include și: un acord parental de participare și vizibilitate publică (imagini statice și în mișcare, identificare) pentru elevii cu vârsta mai mică de 18 ani, mențiuni/ declarații ale realizatorilor producției privind legislația drepturilor de autor dacă sînt folosite ilustrații muzicale, video, grafică publicitară, grafică, fotografie etc.).

  2. Vor fi 10 producții premiate (locurile 1, 2, 3 și 7mențiuni).

  3. Elevii și profesorii premiați vor primi cărți și diplome.

  4. Nerespectarea condițiilor de participare atrage după sine descalificarea.

Calendar:

28 februarie – 6 martie 2024 – lansarea în mediul on line a competiției (postare pe site-ul RRC, o pagina de FB dedicată RTV cu anunțul). Inscrierea participanților.

1 martie – 16/17-19 martie – realizarea producțiilor

16 – 19 martie – depunerea proiectelor către mailul de concurs iclasa@srr.ro.

20 – 24 martie – jurizarea de către organizatori

25 martie – Ziua Autorului European (instituită de Comisia Europeană în 2023 pentru încurajarea lecturii în rândul tinerilor)

26 martie – Premierea la Muzeul Național al Literaturii Române

27 martie – 30 martie – anunțarea câștigătorilor în spațiul public virtual și la radio

Vă dorim succes tuturor participanților!

Foto realizată cu ajutorul gencraft.com