miercuri, ianuarie 22, 2025
Şcoala, atunci

Teroare și suspin

„Doi elevi terorizează un profesor și-l amenință cu moarte (Turnu-Măgurele).

După afișarea rezultatului, la Școala superioară de comerț, elevii Gărvan Aurel și Popescu M.Ion, ambii din cl.a V-a, văzându-se repetenți, au hotărât să se răzbune pe dl.profesor Tănăsescu, titularul catedrei de geografie și secretarul școlii, căruia îi atribuiau nepromovrea lor.

S-au dus deci la profesor acasă unde, pe un ton amenințător și într-o atitudine provocatoare, i-au cerut socoteală de ce i-a lăsat repetenți.

Elevii au revenit a doua zi dimineață, l-au amenințat pe profesor cu împușcarea. În final, profesorul a anunțat poliția, iar elevii au fost deferiți parchetului după ce unul din ei a fost prins că purta un stilet în betelia pantalonilor.” – 8 iulie 1926, Universul

„Cazul de la Liceul Carol I din Craiova

Elevii clasei V modernă de la Liceul Carol I, încercând să împiedice ținerea cursurilor prin acte de sabotaj, întreaga clasă a fost pedepsită, parte cu eliminarea definitivă din școală, parte pe întregul an și parte pe timp mărginit. Iată în ce constă faptele nesocotite ale elevilor din această clasă care au fost din nenorocire încurajați în acțiunea lor chiar de către unul din profesori: Cum veneau dimineața, opreau caloriferul și deschideau ușile și ferestrele ca să se răcească sala de cursuri. Deși afară temepratura era ridicată și se putea sta fără foc, sub pretext că le era frig, își îmbrăcau mantalele, își ridicau gulerele, suflau în mâini și se făcea că tușesc.” – 1926, Universul

Publicațiile scrise ale vremii notau foarte des astfel de incidente petrecute în lumea școlară, atât preuniversitară, cât și universitară. De altfel, anul 1926 a fost un an dificil din cauza incidentelor studențești și a ascensiunii extremismului în România.

La 98 de ani distanță, teroarea din spațiile școlare e prezentă în jurnalele televizate, pe rețelele sociale care-au înlocuit presa de tipar. Subiectele despre abuzurile de funcții, agresiuni ale școlarilor asupra profesorilor fac audiență în continuare. La fel ca atunci, suspinele celor abuzați (elevi și profesori) se aud doar cât se transmite o știre.

PS- La 16 iulie 1926, ziarul anunța că prof. Ion Petrovici, filosof și eseist, (și viitor colaborator constant al radioului public) a fost numit ministru al instrucțiunii publice. Alături de  alte personalități ale culturii naționale ca P.P.Negulescu, Petre Andrei, Nicolae Iorga, Constantin Anghelescu, Dimitrie Gusti, acesta va contribui, prin măsurile luate, la progresele școlii românești interbelice și la scăderea incidentelor și violențelor din spațiul școlar.