Inovație la unul din cele mai semnificative festivaluri europene de teatru radiofonic: Grand Prix Nova
La București a început a XII-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Manifestarea din acest an se desfășoară în perioada 23-28 iunie la Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București) – Piața Lahovari nr. 7- fiind organizată de Radio România sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
Președinta de onoare a juriului este doamna Edita Kudláčová, Head of Radio European Broadcasting Union (EBU)/Uniunea Europeană de Radio.
Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova este un eveniment al
inovației și experimentului teatral performativ în care sînt prezentate producții la trei categorii de concurs: Drama (maximum 60 minute), Short Forms (extinsă de anul acesta la maximum 15 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată în anul 2018, a cărei formulă pune în valoare calitățile imersive ale sunetului experimentate prin audiția
în căști). Preselecția producțiilor în concurs a fost asigurată de un juriu multidisciplinar format din membri ai redacției Teatrul Național Radiofonic și de reprezentanți ai posturilor naționale și regionale Radio România.
27 de producții de top din întreaga lume pot fi audiate între 24 și 27 iunie, începând cu ora 10:00,de profesioniştii şi iubitorii de audio drama (ficțiune sonoră). Fiecare zi de audiții se va încheia cu o sesiune de discuții cu reprezentanții acestora, transmisă online prin live streaming pe pagina de facebook a festivalului. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor.Intrarea este liberă.
Gala de premiere a Grand Prix Nova 2024 va avea loc vineri, 28 iunie, de la ora 12:00, la Palatul Elisabeta în prezența ASR Principele Radu.La fel ca în fiecare an, festivalul oferă tradiționalele trofee şi diplome acordate câștigătorilor fiecărei categorii, și premii în bani.
Festivalul dă ocazia întâlnirii față în față a participanților, dar ajungem și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platforma *www.grandprixnova.ro*, pe *pagina oficială de Facebook* și pe canalul de *YouTube*, Grand Prix Nova.
Pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile din concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).
De doisprezece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor pe care îl face accesibil atât creatorilor de audio drama (ficțiune sonoră) și oamenilor de teatru interesați de fenomen,cât şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul ficțiunii sonore este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor de profil, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.
Juriul, format din reprezentanții tuturor producțiilor calificate în concurs, este coordonat începând de anul acesta de un moderator echidistant, o personalitate incontestabilă a domeniului, care nu participă în competiție cu nicio producție. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții din competiție. Organizatorii muzează și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.
Artista și producătoarea franceză Amandine Casadamont revine în festival ca moderatoare a juriului, invitată anul acesta prin parteneriatul cu Institutul Francez București. Creațiile sale se află la intersecția dintre spectacol radiofonic, performance și instalație sonoră. Este autoarea și regizoarea mai multor creații radiofonice în care fantezia joacă un rol important în spațiul concret, documentat, unde ficțiunea se întâlnește cu realitatea pentru a chestiona modul de funcționare a societăților. Părăsirea zonelor de confort atacă subiecte sensibile, cum ar fi călătoriile sale în zona interzisă de la Fukushima sau în zona traficului de droguri din deșertul mexican. Din cercetarea arhivelor s-au născut creații pentru Fondation Van Gogh din Arles, La nuit de la radio (SCAM), France Culture și MEG din Geneva, centrate pe istoria recentă. Creațiile sale pentru France Culture sunt recunoscute prin premii internaționale printre care Premiul pentru documentar sonor la Bienala Internațională de Radio din Mexico City (2012), Premiul Phonurgia Nova pentru artă sonoră radiofonică (2015), Festivalul de la New York The Sound of the Silence (2006).
Festivalul este sprijinit de Institutul Francez din România în organizarea atelierului internațional /Orizont sonor/, în colaborare cu Asociația Longueur d’Ondes (Franța) și în parteneriat cu Semi Silen.
Cu o vastă experiență la Radio Cehia, Edita Kudláčová este din 2013 șefa relațiilor internaționale, iar din 2016 coordonează producția de conținut audio inovator în comunitatea audio națională și internațională. A primit numeroase premii în domeniul jurnalismului și al serviciului public. Experiența ei include o colaborare extinsă cu instituții media publice. În prezent, este membră a Grupului pentru noile radiouri din cadrul EBU și fostă membră a Grupului de radio pentru relații internaționale.
Institutul Francez din România în colaborare cu Asociația Longueur d’Ondes (Franța) și în parteneriat cu Semi Silent s-au implicat în Festival prin organizarea atelierului internațional /Orizont sonor/. Coordonat de doi artiști multipremiați în mediul audio internațional – Ilinca Stihi (România) și Benjamin Abitan (Franța), atelierul va avea ca rezultat scurte producții de ficțiune sonoră, care vor fi prezentate luni, 24 iunie, de la ora 14:30, în fața participanților la festival.