joi, noiembrie 14, 2024
Poezia cea de toate zilele

„Efebul de la Marathon” – Cezar Ivănescu (1941-2008)

Cu talentatul poet Cezar Ivănescu (mare admirator al poeziei eminesciene) am lucrat în mai multe rânduri. Am fost redactor și co-scenarist  la câteva spectacole de pozie și muzică din ciclul „Arta poetică”, manifestări de cultură create de regretata Ana-Maria Sireteanu (jurnalistă, doctor în psihologie, directoarea Radio România Cultural între anii 1996-2002).

Nu știu de ce dar domnul acela brunet și mărunțel, cu o voce dogită de petrecăreț, mi-a inspirat simpatie din prima clipă. Ulterior primei noastre întâlniri am aflat că este un mare poet, delicat, însă dificil în comunicarea cu semenii săi, mai ales când era vorba de semnarea unor contracte de colaborare. Cumva, Cezar Ivănescu m-a simpatizat la rândul său: eram o jună drăguțică, ușor timidă și răbdătoare cu capriciile domniei-sale. Drept pentru care Ana-Maria Sireteanu mă solicita de fiecare dată să-l conving să colaboreze. Împreună cu prietenul și colegul Răzvan Dolea îl sunam pe maestrul Ivănescu. Parcă-l aud la telefon: „Vin la București pentru dumneavoastră, domnișoara Mirela!”. Știa să flateze. Desigur că venea pentru onorariu, semnarea contractului, lucrul cu echipa și plăcerea de-a fi apreciat de publicul spectator și ascultător.

Și azi îmi place să cred că venea la București și pentru mine, deoarece Cezar Ivănescu era un mare iubitor al femeii și feminității. Bucuria de a-l fi întâlnit rămâne pentru mine neprețuită.

 

! ca să pot să-ți spun cît te iubesc,

m-am îndepărtat atât de tine,

toate-cele-mi sînt străine

îngerul meu, fără tine,

ca să pot să-ți spun cît te iubesc,

toate cele-mi sînt străine

Îngerul meu, fără tine

ca să pot să-ți spun cît te iubesc!

! ca să pot să-ți spun cît te iubesc,

m-am îndepărtat atât de tine,

toate-cele-mi sînt străine

Sufletului meu, fără tine,

ca să pot să-ți spun cît te iubesc,

toate-cele-mi sînt străine,

Sufletului meu, fără tine,

ca să pot să-ți spun cît te iubesc,(…)

Jeu d’amour (Dăenă) – I. Staza – vol. Efebul de la Marathon, Editura Minerva, București, 2000

coperta cărții, Vasile Socoliuc, ediție îngrijită de Grigore Grigurcu