miercuri, ianuarie 22, 2025
Ambasador Erasmus+

Cornelia Melcu, Brașov: „Profesorii Erasmus folosesc metode inovatoare, personalizează învățarea, sunt încrezători în forțele proprii.”

Din 2009, Cornelia Melcu este profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială nr.9 Nicolae Orghidan din Brașov. Din anul 2012 este și profesor metodist pentru învățământul primar și membru În Consiliul Consulativ pentru Proiecte și Programe la Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Din 2022 este Ambasador Erasmus+ România după ce în anul 2014 a fost acceptată ca ambasador Scientix în comunitatea învățământului din Europa. Cu determinare, curaj și disponibilitate, Cornelia Melcu face formare profeisonală și cu alți colegi, a învățat să scrie și să implementeze proiecte europene, promovând valori ca adevăr, cunoaștere, solidaritate, demnitate și evoluție. 

M.N.: – Când ai început să fii interesată de programul Erasmus+?

C.M.:Călătoria mea Erasmus+ a început o dată cu descoperirea programului eTwinning, care era parte a LLP – Programul de învățare pe tot parcursul vieții, devenit, după 2013, Erasmus+. Partenerii de proiecte m-au încurajat să aplic pentru granturi Comenius, iar cooperarea virtuală din eTwinning a devenit colaborare față în față într-un proiect în care au fost implicate opt țări europene. Apoi, în 2013, am aplicat, cu succes, pentru primul grant Erasmus+. De-atunci nu a fost niciun an în care să nu avem cel puțin un proiect Erasmus în școală.

M.N.: – Ca profesoară pentru învățământul primar participi la diverse mobilități de învățare. Dintre zecile de experiențe de până acum e vreuna foarte apropiată de sufletul tău?

C.M.: – Nu e ușor să aleg o singură mobilitate deoarece o experiență Erasmus este, întrotdeauna, una memorabilă prin oamenii întâlniți, prin lucrurile învățate, prin creșterea pe plan personal și profesional pe care ți-o dăruiesc. Poate cea mai apropiată sufletului meu poate fi considerată o mobilitate de învățare din Cipru. Am fost cu elevii într-o școală diferită de toate cele pe care le-am vizitat vreodată acasă sau în străinătate: este vorba despre o școală în care învață peste 80% elevi refugiați. M-a impresionat în primul rând modul de abordare a învățării de către profesori, dăruirea, răbdarea și încrederea acestora, dar și metodele inedite de predare. Am învățat că, dacă îți pasă, limba nu este un impediment: educație se face în orice condiții, dacă vrei, dacă pui suflet și dacă găsești puntea de legătură între toți factorii implicați: copii, profesori, părinți și comunitate.

M.N.: – Cornelia, de peste 12 ani ești și profesor metodist . Ai remarcat diferențe la evaluarea profesorilor care au beneficiat de Eramsus față de cei care nu au fost în mobilitati de învățare?

C.M.:Cu siguranță există diferențe clare între profesorii Erasmus și cei ce nu au beneficiat de o astfel de experiență. Profesorii Erasmus folosesc metode inovatoare, personalizează învățarea, sunt încrezători în forțele proprii și, foarte important, acceptă greșelile și învață din ele. De asemenea, am observat că nu sunt atât de temători și emotivi ca alți colegi de-ai lor deoarece au un grad mai mare de adaptabilitate la stres și noutate.

M.N.: – Ai fost și formator în proiectele Erasmus? Cum a fost experiența?

C.M.: – În cele mai multe mobilități am susținut ateliere de formare care aveau diverse teme, iar anul trecut am fost invitată, ca expert, de o școală din Grecia. În afară de faptul că a forma adulți, deși este mai dificil, este aducător de satisfacții pe termen lung – oamenii se transformă și datorită ție – aș adăuga că statutul de formator înseamnă și o validare a lucrului bine făcut. Atunci când persoanele pe care le formezi păstrează legătura cu tine, trimit feedback, își împărtășesc experiențe, realizezi că tot ce-ai învățat, dai mai departe.

Astfel creștem împreună într-o lume largă. De asemenea, este minunat când ești un ambasador al României; țara devine cunoscută și valorizată prin oamenii ei.

M.N.: – Școala la care predai poate fi un model și pentru pedagogii europeni. Care-ar fi primele trei activități educaționale inspirate de Eramsus plus pe care le recomanzi acestora?

C.M.: Aș spune, fără laude deșarte, că școala noastră este un model pentru alte școli europene. În ultimii ani am avut profesori și studenți din Spania, Portugalia și din alte țări ale Europei care ne-au rugar să facă stagii de pregătire la noi în instituție și pe care i-am găzduit. Utilizarea tehnologiei în sprjinul actului didactic – școala este dotată cu table inteligente (smart), laptopuri și videoproiectoare în fiecare sală de clasă- este una din activitățile pe care le demonstrăm. Apoi, activitățile în aer liber (outdoor) sînt o altă componentă a programului oferit de instituția noastră, deoarece școala se află într-o regiune care permite acest lucru. De asemenea tradițiile, obiceiurile, cultura și civilizația locală sînt prezente, mereu în ceea ce pregătim pentru că fac parte din patrimoniul național și noi credem cu tărie că ele trebuie promovate.