miercuri, ianuarie 22, 2025
Ambasador Erasmus+

„…o educație de calitate pentru o societate în permanentă schimbare”, – Angela Rotaru, profesoară la Școala „Iordache Cantacuzino” din Pașcani, jud. Iași

Angela Rotaru este o persoană discretă și veselă. Din anul 2013 predă ca profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” din Pașcani jud. Iași. Are o activitate neîntreruptă în învățământul românesc din anul 1983. Dorința de a le împărtăși celorlalți a dus-o pe Angela Rotaru în proiecte eTwinning, Scientix și Erasmus+. Vă invit să citiți interviul pe care mi l-a acordat în calitate de Ambasador Erasmus+ România și în care povestește despre drumul său pe calea proiectelor europene.

M.N.: – Ai scris o carte despre experiențele de învățare din programul Erasmus+. Cui se adresează lucrarea?    

A.R.: – Am coordonat împreună cu colegele profesoare din echipa de proiecte europene, de la Școala „Iordache Cantacuzino” din Pașcani, elaborarea lucrării „Experiențe de învățare Erasmus+” publicată cu ISBN 978-606-13-8265-1 la PIM Iași, 2024. Ne place să spunem că este un „Ghid de bune practici” care se adresează profesorilor din învățământul preuniversitar, studenților de la Științele Educației. Lucrarea este structurată în patru capitole:

  • Capitolelele I și al II- lea, „TIC în educație” cuprinde articole scrise de colegii profesori care au participat la mobilități Erasmus+, ”ICT IN EDUCATION”, PRAGA, CEHIA și “Innovative Skills in ICT through collaborative and project based teaching learning” Alcalá de Henares, Spania, privind aplicarea la clasă a experiențelor dobândite la cursurile de formare. Sînt activități practic-aplicative desfășurate în clasele din învățământul primar și gimnazial din Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” din Pașcani și din Structura Lunca, în care s-au utilizat cu succes aplicațiile: Kahoot.it, Canva, Scrach, generarea unui cod QR, Storyjumper, Book Creator, Plickers, Quizz pentru dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor și elevilor și pentru a face lecțiile mai atractive;

  • În Capitolul al III-lea„ School Bullying prevention” sînt articole scrise de colegii profesori care au participat la cursul „School Bullying prevention” desfășurat de INFOL, Roma, Italia. Articolele propun metode și tehnici de prevenire a bullyingului și cyberbullyingului și inserează proiecte realizate la nivelul școlii în parteneriat cu instituții abilitate;

  • Capitolul al IV-lea cuprinde exemple de proiecte de activități desfășurate la diverse discipline, în învățământul primar și gimnazial, în care se utilizează cu succes metoda „Flipped classroom” învățată la Cursul „Student-Centred Classroom/Teachers as Promoters of Active Learnin” desfășurat în Paris, Franța.

M.N.: – Inițial, proiectele Erasmus+ au fost o nevoie pentru tine și comunitatea școlară sau o întâmplare fericită vi le-a adus în cale?

A.R.: – Ca Ambasador Scientix am adus un nou suflu în Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino”; am adus poveștile din comunitatea științifică europeană, dar eram doar o profesoară care încerca să le ofere elevilor și profesorilor un sprijin prin organizarea de activități de diseminare și promovare la nivel local și național a inițiativelor și evenimentelor Scientix. Aveam și experiența Proiectelor eTwinning pe care le-am derulat încă din 2012, așa că Erasmus a fost o provocare, o nevoie, dar poate și o întâmplare fericită. Datorită programului Erasmus+ am întâlnit oameni cu experiență care m-au încurajat să-mi înving temerile, să am încredere că pot deveni o parte a schimbării prin Erasmus+, în comunitatea noastră școlară. În Planul de Dezvoltare Europeană al Școlii „Iordache Cantacuzino” aveam ca obiectiv fundamental educarea, instruirea, formarea spirituală, multiculturală şi transmiterea valorilor şi modelelor europene întregii comunității educaționale. (profesori, elevi, părinți). Ne propuneam să oferim o educație de calitate pentru o societate în permanentă schimbare, compatibilă cu sistemul educației europene, care să ducă la formarea de competențe și care să răspundă nevoilor diferite de învățare ale elevilor. În Analiza SWOT realizată în cadrul Comisiei Programe și Proiecte Europene, am identificat ca punct slab formarea cadrelor didacticelor și elevilor în concordanță cu cerințele europene, iar posibilităţile de finanţare prin Erasmus+ au fost menţionate ca oportunități, ca urmare am scris aplicația pentru un Proiect Erasmus KA 122, în februarie 2021, care a însemnat deschiderea drumului Erasmus+ pentru elevii, profesorii, părinții comunității noastre școlare.

M.N.: – Ne poți povesti, pe scurt, cea mai utilă experiență didactică dobândită în mobilități Erasmus?

A.R.: – Toate experiențele Erasmus+ mi-au fost utile, mi-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și social-civice, competențele digitale. Îmi e destul de greu să spun care a fost „cea mai utilă”, dar mă voi opri la experiențele de învățare de la INFOL, Roma „Bullying prevention, new strategies” în care profesori, psihologi, specialiști în cyberbullying ne-au instruit privind dezvoltarea unui plan de politică școlară privind prevenirea agresiunii în școli. Am învățat tehnici de gestionare corectă a situațiilor în care elevii sau profesorii sînt victime ale unor persoane care practică „bullyingul”. Bullyingul poate transforma școala într-un loc de temut, în timp ce aceasta ar trebui să le asigure elevilor un mediu în care să se simtă în siguranță. După absolvirea acestui curs, împreună cu consilierul școlar de la Centrul Județean de Ressurse și Asistență Educațională din Iași (CJRAE), în parteneriat cu Organizația „Salvați copiii”, cu Poliția Municipiului Pașcani am realizat proiectul:„STOP BULLYING ÎN ȘCOALA MEA!” desfășurat începând cu anul școlar 2023-2024, în învățământul primar și gimnazial. Am considerat că este mai înțelept să oprești bullyingul înainte ca acesta să înceapă.

M.N.: – Școala la care predai a obținut acreditarea Erasmus+. Care sunt avantajele unei astfel de acreditari pentru o școală gimnazială?

 A.R.:În octombrie 2021 am aplicat și am obținut Acreditare SCH 2021-2027 pentru Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino”. Acordarea acreditării Erasmus ne-a confirmat faptul că organizația noastră este capabilă să implementeze un plan de dezvoltare strategică pe termen lung. Finanțările din primii doi ani DE ACREDITARE ne-au conectat în cel mai frumos mod de învățare pe tot parcursul vieții cu colegi profesori din peste 15 țări europene: Franța, Spania, Croația, Germania, Slovacia, Italia, Turcia, Grecia, Irlanda, Polonia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Portugalia. Erasmus+ deschide porțile către noi culturi și prietenii de neuitat atât pentru elevi cât și pentru profesori. În proiectele Erasmus+ am stabilit relații de prietenie și colaborare cu profesorii din școlile europene; ne-am îmbunătățit metodele de predare-învățare-evaluare; am învățat noi instrumente pedagogice care integrează noile tehnologii în procesul de învăţare; am devenit parte a reţelei europeane şi oportunităţi pentru dezvoltare profesională, prin colaborarea în proiecte internaţionale, schimburi de experienţă; am descoperit un cadru atractiv de învăţare pentru elevi şi pentru profesori, prin cunoașterea de noi culturi. Putem vorbi de o recunoaştere oficială şi o mai mare vizibilitate a activităţilor participanţilor la nivel local, naţional şi european, de promovarea imaginii instituţiei care are la bază personalizarea ofertei educaţionale la nivel instituţional. Experiențele Erasmus+ aduc plusvaloare prin realizarea unor materii opționale atractive; Realizarea de mobilități Erasmus+ contribuie și ea la creșterea imaginii instituționale în comunitate; datorită Erasmus+ se obțin rezultatele educaționale pozitive ale elevilor implicați, părinții fiind interesați în principiu de acest aspect. Vorbim și de crearea unei imagini pozitive care se realizează prin munca fiecărui cadru didactic din instituție, La noi în școală sînt 23 dintre profesori care s-au format în: transformarea digitală, mediu și combaterea schimbărilor climatice, respectarea valorilor UE, multilingvism, diversitate și incluziune, combaterea bullyingului și cyberbullyingului.

Doi dintre profesori au participat la un Job Shadowing în 2024, la Cozum Academy Schools Main Campus Ankara, Turcia stabilind relații de colaborare cu colegii din Turcia, iar în noiembrie 2024 am avut un invitat expert educațional din această școala). Vă mai pot spune că 18 elevi au participat la mobilități de grup (6 elevi/grup) astfel:

  • 6 elevi de gimnaziu au desfășurat activități privind cultura și diversitatea la LA ISTITUTO COMPRESIVO BOSCO CHIESANUOVA, VERONA, ITALIA alături de elevii italieni;

  • 6 elevi de gimnaziu au participat au desfășurat activități privind schimbările climatice și dezvoltarea sustenabilă la ȘCOALA PRIMARĂ NR. 2, AKRATA, GRECIA alături de elevii greci; (doamna directoare Xara a participat la un curs la care au cunoscut-o colegii și au stabilit realizarea colaborării)

  • 6 elevi de gimnaziu au desfășurat activități împreună cu elevii francezi privind utilizarea tehnologiei în sala de clasă și metode interactive de lucru LA ÉCOLE ET COLLÉGE SAINTE MADELEINE LA JOLIVERIE, NANTES, FRANȚA

M.N.: – Ce experiențe de învățare foarte bune ai avut și încă nu le-ai pus în practică?

A.R.:La nivelul școlii avem un laborator TIC cu 25 de calculatoare de ultimă generație; în fiecare din cele 24 săli de clasă există table inteligente; școala dispune de laboratoare de fizică, chimie și biologie dotate la cele mai înalte standarde, dar ne lipsesc elementele de robotică. LA ISTITUTO COMPRENSIVO BOSCO CHIESANUOVA, VERONA, ITALIA, elevii noștri au fost încântați de experiențele de învățare propuse în laboratorul de robotică și de activitățile în care s-au realizat produse cu imprimante 3D. Sperăm să realizăm un laborator de robotică și să achizitionăm imprimante 3D, destinate dezvoltării competențelor aplicative ale elevilor, dar suntem încă în etapa de proiect, sperăm să fie un vis Erasmus+ împlinit!