joi, ianuarie 23, 2025
Întâlniri memorabile

Democrația are provocări – întâlnire cu fostul diplomat american Mark Talpin

Mark Taplin a fost diplomat de carieră timp de 38 de ani.  A fost secretar de stat adjunct pentru afaceri educaționale și culturale cu rang de ministru-consilier, însărcinat cu afaceri în România (2005-2008) și Franța (2010-2014). Mark Taplin vorbește corect românește, iar primul contact cu țara noastră l-a avut  în 1964 când tatăl său a venit aici ca diplomat.

Marți, 16 mai 2023, la sediul UiPath Foundation din București, Mark Taplin a dialogat cu alumni, studenți și reprezenanți ai mediului ONG într-o întânire intitulată: “Diplomacy and Democracy in Central and Eastern Europe”.

Manifestarea a fost moderată de Robert Lupițu, redactor-șef la caleaeuropeana.ro. 

Pentru mine, întâlnirea a fost una interesantă și…memorabilă deoarece distinsul invitat a făcut o trecere în revistă a provocărilor pe care democrația le pune în fața electoratului și electorilor; a povestit, pe scurt, despre legătura dintre politică și diplomație, a precizat că impactul erei digitale în promovarea democrației este esențial pentru societatea noastră. O trecere prin istoria recentă a Europei Centrale și de Est, relația diplomatică a statelor din acestă zonă cu SUA, perspective diplomatice asupra conflictelor vizibile și invizibile din lumea de azi și responsabilitatea civică au fost alte teme de discuție.

Mark Taplin a primit multe întrebări de la tinerii curioși să afle dacă diplomația poate fi sexy, iar sfaturile primite îi pot determina să aleagă o carieră diplomatică ori politică.

Dintre concluziile întâlnirii “Diplomacy and Democracy in Central and Eastern Europe” organizată de American Councils for International Education cu sprijinul UiPath Foundation amintesc: încurajarea tinerilor pentru ca ei să aibă un rol politic și o carieră diplomatică, eroziunea actuală a încrederii generale la adresa serviciilor publice, concentrarea autorităților pe interesul public, mai puțin pe cel al partidelor politice.

Am reținut că diplomația seamnănă cu grădinăritul: este răbdătoare și migăloasă. Nu pare spectaculoasă pentru că rezultatele vin lent, după o lungă perioadă de  timp în care s-au depus multe eforturi. Dar rezultatele diplomației sînt întotdeauna spectaculoase: la fel ca rezultatele dintr-o grădină plină cu flori colorate și frumos mirositoare.

Notă: Opiniile exprimate în cadrul evenimentului și în acest articol  sînt strict personale și nu reprezintă poziția American Councils for International Education sau poziția altor parteneri ai evenimentului  precum UiPath Foundation, Global Shapers sau Ambasada Statelor Unite ale Americii.