Descoperind Europa (I). Bruxelles, 20-22 iunie 2023
Acest serial se referă la experiențele mele de învățare și călătorie datorate Programului Erasmus+, un program al Uniunii Europene. Voi scrie despre experiențe mai noi sau mai vechi, întâlniri care mi-au schimbat viața și mi-au deschis mai mult mintea. În primul episod povestesc despre cea mai recentă plecare cu destinația Bruxelles, Capitala Uniunii Europene.
Pe 21 iunie 2023, cei 37 de reprezentanți din cei 56 ai Rețelei Naționale a Ambasadorilor Erasmus+ și ai Corpului European de Solidaritate (cu mine inclusiv) am fost înregistrați la vizita cu numărul 436041 din Centrul pentru vizitatori al Comisiei Europene de la Bruxelles, situat în Clădirea Charlemagne.
La intrarea în sediu, salariații sînt grăbiți: se mișcă rapid, în direcții diferite, fără a se încurca unii pe ceilalți. Printre ei se află grupuri mai mult sau mai puțin numeroase care stau pentru verificare. Accesul în incintă seamănă cu procedurile dintr-un aeroport: ești scanat tu, apoi bagajele. Este firesc la un asemenea nivel. Fiecare om știe ce-are de făcut iar noi, veniți din exterior, rămânem plăcut impresionați de profesionalismul gazdelor.
Vizita la fiecare sediu al Uniunii Europene este gratuită, se face cu o programare prealabilă, iar privilegiul delegației României a fost unul imens pentru că ANPCDEFP și Reprezentanța Comisiei Europene la București ne-au organizat deplasarea. Pe parcursul unei zile de muncă, am putut interacționa cu mai mulți specialiști: Clara Boitel (Franța) de la Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, Narcis Paulin Jeler (România) de la Direcția Generală de Politici Climatice, Oana Licu (România), ofițer de Politici Publice la Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură, Eldrid Gaukstad (Norvegia) de la Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură, Oluf Nielsen (Danemarca) de la Direcția Generală Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie.
De la ei aflăm că în 2022, în Uniunea Europeană erau înregistrate 28 de ocupații profesionale pentru cei 450 de milioane de locuitori. Cu trei ani mai devreme, adică în 2019, 77% dintre companii căutau angajați cu abilități specifice. Calificarea, pregătirea profesională de specialitate și pregătirea continuă sînt, alături de problemele de mediu și sistemele digitale, marile provocări pe are le au diriguitorii Uniunii Europene.
Tot în anul trecut, doar 37% dintre adulții cetățeni ai UE au participat la procese de învățare și doar 54% dintre ei au dovedit abilități digitale pentru 90% dintre locurile de muncă existente pe piață. În următoarea perioadă, peste 700 de evenimente urmează să se întâmple în 37 țări, cu scopul de a stimula interesul cetățenilor pentru cunoaștere.
Reciclare, mediu, pact climatic, înțelegeri și discuții mai mult sau mai puțin formale între Uniune și alte țări, programe educaționale, acorduri științifice, platforme școlare, bugete, inteligență artificială, viitorul tineretului sînt alte subiecte de discuție la care membrii delegației României au fost foarte receptivi. Și vocali. Și cunoscători. Și preocupați.
Întâlnirile cu specialiștii de la Comisia Europeană au fost destinse, aducătoare de informații și lămuritoare. E îmbucurător să afli personal că la Bruxelles, România trimite profesioniști, că toate țările membre și colaboratoare onorează conceptul Toți diferiți, toți egali.