Carpe diem!… cu Marilena Matei, profesoară la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu-Vâlcea
Când o cunoști, îți dai seama că ai de-a face cu o persoană aflată într-o mișcare perpetuă: nu numai la propriu, ci și la figurat. Profesoara Marilena Matei cercetează, studiază, comunică pentru a (se) cunoaște mai mult și mai bine. Ne-am împrietenit în 2022, în Italia, la un stagiu de pregătire pentru Ambasadorii Erasmus+ din Europa. De-atunci am constatat deschiderea ei către noutate, avangardă, experiment. E și firesc: printre multele sale cursuri, Marilena Matei are studii inginerești. A fost director-adjunct și director la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu-Vâlcea, acolo unde predă de mulți ani ca inginer specialist. Este și formator de formatori, expert în programe europene, consultant și colaborator pentru Ministerul Educației. A fost inspector pentru proiecte europene al jud. Vâlcea, coordonator Acreditare Erasmus în Domeniul Educației Școlare (2022-2027) și a lucrat pentru Casa Corpului Didactic din localitate și colaborează de mai mulți ani cu presa din zonă. Ultima ei realizare a fost aceea de mentor și coordonator pentru un proiect al școlii finanțat prin Fondul Științescu. Așa fragilă cum pare, Marilena Matei ascunde o ființă puternică și încrezătoare în forțele-i proprii, e o adevărată armată psiho-pedagogică preocupată de evoluția individului și-a societății. Marilena e un prieten loial și discret, răbdător și cunoscător al naturii umane. Toate aceste calități o ajută să fie un excelent Amabsador Erasmus+ România chiar dacă, mișcarea ei perpetuă pare prea rapidă pentru cei din jur. Însă, dacă îi ții pasul în călătoria pe care o face, înțelegi ceva mai multe despre empatie, educație și năzuințe.
M.N. : – Ți-ai dedicat viața profesiei de „educator”. Ești profesoară, formator, evaluator, mentor, îndrumător. Visai în copilărie la o carieră didactică?
M.M.: – Da , întotdeauna mi-am dorit o carieră de dascăl/profesor (vin dintr-o familie cu o asemenea tradiție). Personal consider că este cea mai nobilă meserie, deoarece CLĂDEȘTE CARACTERE!
M.N.: – Cum e să lucrezi cu specialiștii din alte sisteme educaționale europene?
M.M: – Mereu e o provocare: trebuie să fii foarte atent ce spui, să-ți alegi cu grijă cuvintele (într-o limbă de circulație Internațională internațională) pentru că exprimarea ta să aibă alte conotații…culturale.
M.N : – Deși nu pare, ești o persoană nonconformistă. Cum te ajută acest lucru atunci când scrii și implementezi proiecte Erasmus +?
M. M: – A scrie proiecte Erasmus+, înseamnă a visa, a crea, a dărui, a progresa… deci formalul și conformismul nu au loc aici (doar când completezi formularul de aplicație).
M. N.: – Erasmus+ este programul care ți-a deschis și mai mult dorința de cunoaștere și comunicare. Îmi poți numi un alt educator din UE, cunoscut prin mobilitățile Erasmus+, care te-a inspirat în muncă ta de la catedră?
M.M : – Doamna Marinica Stoian, secretare de stat la Ministerul Educației, care este un om valoros bine pregătit, vertical și jovial în același timp.
M.N. : – Există și vreun educator european care te-a ajutat în viața personală?
M.M : – Kina Dimitrova(Bulgaria) – coordonator MLFE (Motivated Learning for Everyone), un furnizor de cursuri de formare. Am învățat multe de la ea.
M.N. : – Tu râzi mult, spui glume. E bine pentru ceilalți să fii un Ambasador vesel?
M.M. : – Este chiar indicat, sînt momente în care trebuie abordată comunicarea informala/para-verbală, pentru a te putea înțelege cu interlocutorul. Carpe diem!