vineri, noiembrie 15, 2024
Ambasador Erasmus+

„Traseul pe care îl parcurgem în viață este unul plin de surprize.” – crede eleva Bianca Ivan, cel mai tânăr Amasador Erasmus+ România

Bianca Ivan este elevă la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria,  jud. Teleorman. La 17 ani este cel mai tânăr Ambasador Erasmus+ România și unul din cei mai tineri ambasadori ai acestui program european. Din noiembrie 2023 face parte din mișcarea de reprezentare a elevilor din România, fiind aleasă în funcția de Președinte al Consiliului Județean al Elevilor din Teleorman. De câteva zile, Bianca a fost desemnată Președinta Consiliului Național al Elevilor.

Bianca este o adolescentă veselă, optimistă, mereu pregătită să spună o vorbă bună. Face voluntariat, își promovează experiențele de învățare atât în orașul natal, cât și la evenimentele la care e invitată. Crede cu tărie că educația non-formală reprezintă o șansă extraordinară pentru dezvoltare și pentru formarea caracterului.

Sînt convinsă că familia Biancăi este mândră de ea; la fel, comunitățile școlară și urbană din care face parte. Și noi, Ambasadorii Erasmus+ România o îndrăgim pentru bucuria cu care îi abordează pe semenii ei, entuziasmul care o animă, determinarea de-a ne demonstra că se poate.

M.N.: – La ce vârstă și cum ai aflat de programul Erasmus+?

B.I.: – Traseul pe care îl parcurgem în viață este unul plin de surprize. În momentele în care crezi că ai anticipat următoarea cotitură apare, asemenea unei ploi în miez de vară, neașteptat, dar benefic, un drum alternativ care te ajută să ajungi mai rapid la destinație. Am aflat despre programul Erasmus+ la 15 ani, când eram în clasa a IX-a, de la profesorii din liceul meu. Prin participarea la aceste proiecte m-am metamorfozat: am devenit o persoană cu totul și cu totul nouă. Experiența din mobilitățile și activitățile oferite de proiectele europene din Erasmus+ mi-a dat o perspectivă amplă de cunoaștere și mi-a deschis orizontul de dezvoltare personală.

M.N.: – De câte mobilități Erasmus+ ai beneficiat până acum ca elevă și unde au fost?

B.I.: – Am beneficiat de două mobilități Erasmus+:  una în Enna, Sicilia (Italia) și alta în Riga (Letonia). Participările la mobilitățile Erasmus+ mi-au arătat că fiecare dintre noi are ceva de spus. M-am implicat mai mult în activitățile din propria mea comunitate. După ce am revenit în țară, perspectiva mea s-a schimbat. Am avut curajul să-mi fac auzită vocea, să-i ajut pe tinerii din jurul meu să aibă o vizibilitate mai mare acolo unde locuim. Colegii din Enna, Sicilia, au fost primitori și foarte înțelegători, făcându-mă să mă simt acceptată; am reușit să mă integrez cu rapiditate. Pe parcursul celor șapte zile petrecute într-o altă țară am simțit căldura și prietenia pe care ni le-au oferit italienii. Așa că mi-am dorit să transmit mai departe informațiile legate de mobilitățile școlare Erasmus+, să ajut la crearea unei imagini pozitive a învățării în context european, să-i inspir pe alți tineri să viseze, să cunoască mai multe despre lumea din jurul nostru. De aceea, faptul că fac partea din comunitatea de Ambasadori Erasmus+ și ESC mă face să mă simt împlinită și recunoscătoare.

M.N.: – Prin ce metode îți  organizezi timpul pentru a fi o bună elevă, o bună fiică, prietenă, colegă, dar și o Ambasadoare Erasmus+ dinamică  și o militantă pentru drepturile elevilor români?

B.I.: – Îmi stabilesc prioritățile. La începutul fiecărei săptămâni îmi fac o listă cu toate sarcinile pe care trebuie să le îndeplinesc, atât școlare, cât și extracurriculare. Apoi, acord prioritate sarcinilor în funcție de importanța lor și de termenele limită la care trebuie îndeplinite. Acest lucru mă ajută să mă concentrez pe lucrurile care sînt cele mai importante,  evit să fiu copleșită. În afară de ele mai folosesc câteva aplicații de task-tracking care reprezintă pentru mine un real ajutor! Cu toate acestea, am învățat că orice se poate schimba, am aflat că trebuie să fiu mereu pregătită pentru a face față unori noi și neașteptate provocări și să mă pot reorganiza rapid. Întotdeauna o provocare face parte din frumusețea vieții de elev implicat și în activități extrașcolare.

M.N.: – Te caracterizează  buna dispoziție, optimismul, dorința de-a ajuta și  împărtăși. Cum le folosești în  relațiile cu prietenii și colegii tăi atunci când îți promovezi activitățile și experiențele de învățare?

B.I. : – Sînt o persoană care crede cu tărie în puterea educației și căreia îi place să-și împărtășească entuziasmul pentru învățătură cu ceilalți. Atât prin activitatea pe care am avut-o la nivel județean, iar acum național, în mișcarea de reprezentare a elevilor din România, dar și prin diseminarea de informații legate de Erasmus+ pe care o fac din postura de Ambasador, mă bazez pe experiențele personale. De fiecare dată  le povestesc oamenilor cât de mult m-au făcut să percep lumea diferit.

Consider că este crucial să iubești ceea ce faci pe plan profesional, iar acest lucru va fi vizibil, oamenii cărora te adresezi vor fi mult mai deschiși să te asculte și să te înțeleagă. Buna dispoziție,  optimismul , dorința de-a ajuta și împărtăși, toate acestea sînt doar rodul faptului că îmi place acest ecosistem care s-a creat în jurul meu. Am o motivație puternică de-a fi prezentă, de-a asculta, de-a oferi feedback constructiv și de-a comunica deschis și transparent. Numai așa pot să promovez aceste activități  și experiențe de învățare în mod eficient, pot face să existe un follow-up pentru persoanele care primesc aceste informații de la mine.

M.N.: – Dacă  lumea ar fi un acvariu, ce soluții  ai căuta  pentru  a-i  crește  dimensiunile, dar și puritatea, și claritatea apei, ca să le armonizezi pe toate ființele care îl populează?

B.I. : – Lumea care ne înconjoară este extrem de diversă, iar asta mă face să mă gândesc constant la cât de important este să devenim mai flexibili în tot ceea ce facem. În acest acvariu, unde fiecare dintre noi își are propiul spațiu, ar trebui să devenim persoane mai solidare, mai deschise la schimbul de opinii, mai empatice cu celelalte persoane care co-există. Oamenii sînt ființe sociale așa că singura soluție pe care-o văd, pentru-a ne dezvolta împreună și pentru-a ne armoniza, este să ne schimbăm percepția despre relațiile interumane. Educația este motorul acestei revoluții a schimbării, iar dimensiunea pe care educația non-formală o aduce în cadrul revoluției este de necontestat.