„Am devenit un promotor entuziast al programului Erasmus+ cu ochii deschiși către o viziune mai largă asupra educației” – Amalia Nica din Slatina, Olt.
Amalia Nica râde foarte mult. Și râde cu folos. În 2014 a descoperit scrierea de proiecte Erasmus+, iar din 2013 este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Constantin Brâcoveanu din Slatina, Olt, iar din 2021 a fost acceptată ca doctorand la Școala Doctorală de Științe ale Educației din cadrul Universității de Stat „Ion Creangă” din Chișinău cu tema „Resurse digiitale în evaluarea formativă a elevilor din clasele primare”. Cu Amalia am fost între 20-22 iunie 2023 la Bruxelles și am descoperit-o ca fiind un spirit tânăr cu inițiativă și gândire proiectivă, un specialist care înțelege că ludicul trebuie să ne însoțească pe tot parcursul vieții.
M.N. – Cum a început cariera ta didactică?
A.N.: – Cariera mea didactică a început în 2002, la finalizarea Liceului Pedagogic “Nicolae Titulescu” din Slatina. Am finalizat studiile masterale în domeniul educației. Nădăjduiesc că această experiență bogată m-a învățat nu doar să predau, ci să inspir și să influențez pozitiv viața elevilor mei. În prezent sînt profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Slatina. Îmi împărtășesc experiența celor care se pregătesc acum pentru această meserie și susțin seminarii la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București din Centrul Universitar Pitești.
M.N.: – Care-au fost începuturile tale cu programul Erasmus+?
A.N.: – Cu ochii deschiși către o viziune mai largă asupra educației, am devenit un promotor entuziast al programului Erasmus+. Primul contact cu ANPCDEFP a fost în urmă cu nouă ani când am participat la un atelier de scriere de proiecte. Nu m-am oprit până când nu am coordonat primul proiect Erasmus+ al școlii noastre.
M.N.: – Și acum?
A.N.: – Acum sîntem școală acreditată, în al doilea an de acreditare. Ne-am propus să implicăm cât mai multe cadre didactice din unitate în proiect și este satisfăcător când cei care participă pentru prima dată la mobilități se întorc entuziasmați și își doresc să continue activitățile proiectelor Erasmus. Am încheiat recent și un proiect de parteneriat KA210 în cadrul căruia, la mobilități, au participat și elevii alături de elevi din Italia, Turcia și Letonia. A fost prima dată pentru elevii noștri când au avut astfel de oportunități, s-au bucurat de beneficiile aduse de experiențele de învățare în afara granițelor țării.
M.N.: – Ești un om puternic și asta se vede în ceea ce faci…
A.N.: – Da. În calitate de Ambasador Erasmus+ sînt determinată să promovez aceste experiențe valoroase, să încurajez colaborarea internațională și să subliniez beneficiile unei educații deschise. Globalizarea este un fenomen care-a pătruns și în domeniul educației, iar programul Erasmus+ sprijină colaborarea internațională a cadrelor didactice și elevilor, ceea ce mi se pare extraordinar.