joi, ianuarie 23, 2025
Ambasador Erasmus+

“Eu cred cu tărie că educația digitală este cheia care poate genera schimbarea.” – Profesoara Talida Pop din Sebiș, Arad

Talida Pop este o frumusețe de om atât la exterior, cât și la interior. Mereu e preocupată să-i ajute pe ceilalți, să le spună o vorbă bună. Empatia, învățătura, tenacitatea și zâmbetul pe buze au ajutat-o să fie ceea ce este azi. Iubită ca mamă și soție, îndrăgită ca profesoară și director-adjunct la Liceul Teoretic din Sebiș, Arad, respectată și consultată în calitate de consilier județean, Talida are timp să fie și membră în comisia pentru turism și relații externe din județ, responsabilă cu afacerile U.E. în cadrul Comitetului European al Regiunilor, dar și reprezentanta județului Arad în rețeaua BELC a Comisiei Europene. Desigur este și Ambasador Erasmus+ România pentru că știe să scrie, să coordoneze și să muncească în proiectele Erasmus+. Modernă în gândire, dinamică și cu o mare capacitate organizatorică, Talida Pop merită să fie cunoscută dincolo de granițele de nord-vest ale țării. Așa că i-am răpit puțin din prețiosul timp liber și am stat de vorbă despre lumea ei personală și profesională.

M.N.: – Ce amintire ai legată de primul tău contact cu programul Erasmus+?

T.P.; – Povestea mea Erasmus+ începe acum mai bine de zece ani, undeva în primăvara anului 2011 când, studentă fiind, rătăcind pe holurile facultății, între două cursuri, am remarcat la avizierul UVT ceva ce, la momentul respectiv, mi s-a părut un lucru inedit: burse de studiu Erasmus. Se acordau stagii universitare la unele dintre cele mai bune universități din Europa. Aceea a fost scânteia care-a aprins flacăra pornirii mele pe un nou drum, unul necunoscut mie. Astfel, în august 2011, îmi făceam bagajele pentru-a mă bucura de experiența vieții mele; experiența m-a făcut un om nou și m-a făcut să văd lucrurile altfel. Am înțeles, mai bine ca oricând, că lumea nu se limitează la micul nostru univers și că, dincolo de realitatea pe care o trăiesc, așteaptă o mulțime de alte uși care așteaptă numaidecât să fie deschise spre experiențe noi,

M.N.: – Există o mobilitate anume sau un proiect preferat din Erasmus+?

T.P.: – Tare mi-e greu să îți dau un răspuns la această întrebare deoarece fiecare proiect pe care l-am gândit, scris și implementat reprezintă o parte din sufletul meu, din valorile și convingerile mele, fie că vorbim despre educație non-formală sau cetățenie activă, fie despre protecția mediului sau digitalizare. De asemenea, fiecare mobilitate în care am participat și-a pus simțitor amprenta asupra mea: am întâlnit mereu oameni extraordinari, dornici să dea mai departe o parte din experiența lor, iar astăzi eu sunt o parte din tot ce-am găsit în drumul meu și nu pot decât să fiu recunoscătoare programului Erasmus+.

M.N.: – Ai fost și ești manager în diverse proiecte de educație digitală. De ce tocmai despre asta?

T.P.: – Primul proiect Erasmus+ pe care l-am gândit și l-am scris pe tema educației digitale a fost în 2018, cu doi ani înainte de pandemia Covid-19 care a forțat școlile din România să pună un accent mai mare pe tehnologie și pe educația digitală. Din punctul meu de vedere, educația digitală reprezintă viitorul. Generația actuală are nevoie de tehnologie, iar unul din cele mai importante beneficii pe care le-aduce educația digitala elevilor este accesul rapid la orice fel de informație. Desigur, acest lucru poate ajuta sau poate dăuna, în funcție de cum educăm copiii cu privire la verificarea surselor, autenticitatea informației, dar și factorul și contextul emoțional. Mai mult decât atât, un adult sau un tânăr instruit în spiritul educației digitale va conștientiza mult mai mult impactul pe care îl are comportamentul lui asupra mediului înconjurător. Și am să îți dau un exemplu: zinic, hârtia este unul dintre cele mai utilizate instrumente de către om. În școala noastră se colectează anual 70 tone de deșeuri, dintre care aproximativ 17,5 sînt tone de hârtie. Pentru o tonă de hârtie e nevoie de 14 arbori. Dacă facem un calcul simplu, realizăm numaidecât că anual tăiem 245 de arbori doar pentru a-i arunca… Și aici vorbesc doar despre ce se colectează de către operatori. Dacă e să vorbim de tonele de hârtie care se arhivează sau se utilizează pentru documente curente ale instituției sau munca școlară, cifrele ar fi mult mai mari. În momentul în care devii conștient de ceea ce, prin alegerile tale, lași în urmă și de faptul că ai o cale de a face lucrurile în alt mod, mai bun și mai sănătos, cu siguranță ai șansa de a schimba ceva! Iar eu cred cu tărie că educația digitală este cheia care poate genera schimbarea. Ce aș vrea să scot în evidență este faptul că fiecare dintre noi păzim câte o poartă a schimbării care nu poate fi deschisă decât din interior. Se poate genera schimbare oriunde, atât timp cât ne dorim să facem acest lucru și suntem dispuși să muncim pentru asta. Și-atunci când nu se mai poate face nimic, că ăsta-i sistemul la noi”, cu siguranță, mai sunt încă multe alte lucruri de făcut!

M.N.: – Cum împaci activitatea ta de consilier județean cu aceea de manager de proiecte, profesoară, mamă și soție?

T.P.: – Poate că povestea e partea cea mai frumoasă a vieții omenești și e-atunci când aceasta te face să fii autentică, te inspiră și te motivează. Astăzi, eu am decis să v-o spun pe a mea…E-adevărat că responsabilitățile profesionale pot deveni o povară atunci când se îmbină cu cele familiale dacă nu găsești o cale prin care să armonizezi fiecare rol pe care ți-l asumi în viață și în societate. Să conduci o instituție, să coordonezi proiecte de zeci de mii de euro, să fii un om implicat civic și politic în viața comunității dar, în același timp, mamă și soție, poate fi un lucru extrem de dificil; este o balanță pe care, dacă nu reușești să o echilibrezi, te poate face să pierzi totul. Am avut în viață și momente în care-am zis că e prea mult, că nu mai pot, însă mi-am dat seama că și atunci, totuși, mai pot puțin. Întotdeauna am crezut într-un concept care m-a ghidat foarte mult în viață: un adevărat manager este un bun manager și al vieții personale. Mereu am căutat să am o viață echilibrată, atât în plan personal cât și profesional. Viața de familie, soțul meu și fetița mea mă fac să mă simt completă. Ei îmi dau energia să vin la birou bine pregătită, motivată să fiu un bun manager, să am implicarea pe care mi-am asumat-o cu toată responsabilitatea față de comunitatea în care trăiesc.

Foto – Pagina de Fb, Talida Pop

3 comentarii la „“Eu cred cu tărie că educația digitală este cheia care poate genera schimbarea.” – Profesoara Talida Pop din Sebiș, Arad

  • Esti un om minunat care emană multă energie, fii binecuvântat de Dumnezeu!

  • O binemeritată „coroniță” pentru ce faci, dar mai ales pentru cine ești! Știi tu ce vreau să zic și nu am vrut să rămân restanță cu aprecierile!
    O bucurie să te cunosc și să fi lucrat împreună!

  • Felicitări pentru tot ceea ce faci!Dumnezeu sa ți dea putere si energia necesara!!Un om frumos in interior cat si in exterior!!

Comentariile sunt închise.