joi, ianuarie 23, 2025
Întâlniri memorabile

ZENO 90 – Aniversarea a 90 de ani de viață și 66 de profesie ai criticului de teatru Zeno Fodor

Profesorul universitar și criticul teatral ZENO FODOR a împlinit 90 de ani, moment de sărbătoare organizat de UNITER pe 10 iunie 2024 la inițiativa regizorului artistic MIHAI LUNGEANU, la rândul său cadru didactic universitar.

Profesorul universitar și criticul teatral Zeno Fodor

Sînt o mare iubitoare a teatrului de scândură și a celui radiofonic; am crescut mergând la spectacole și ascultând piese la aparatul Gloria 3 astfel că m-am simțit onorată să particip la eveniment.

Declarația publică de respect, admirație și prietenie a colegilor de breaslă pentru domnul Zeno Fodor a fost gândită sub forma unei conferințe de presă în care specialiști consacrați în artele spectacolului au vorbit despre personalitatea aniversatului, despre contribuția sa la critica și istoria teatrală românească. Ea a fost urmată de lansarea a patru volume de memorii și critică teatrală semnate de Zeno Fodor și de lectura textului Veninul teatrului scris de Rodolf Sirera Turo (dramaturg catalan), tradus de sărbătorit și citit cu mare măiestrie de talentații actori Mircea Rusu și Marius Bodochi.

Actorii Mircea Rusu (sânga) și Marius Bodochi (dreapta). În fundal, criticul Zeno Fodor

Evenimentul ZENO 90, propus pe 10 iunie 2024 de UNITER și regizorul Mihai Lungeanu, mi-a oferit două ore de cunoaștere și meditație, de reîntâlnire cu prieteni, colegi și colaboratori, de revelație față de o personalitate a culturii naționale care, din păcate, aproape că nu a apare în spațiul public audio-vizual. Deși la cum arată societatea, nu cred că maestrul Zeno Fodor și-ar avea locul pe micile ecrane ori pe vreun canal de YouTube.

Mulți concetățeni ar privi ca pe-o știre exotică informația că un profesor de nouă decenii traduce valoroase texte teatrale, le publică, apoi le face cadou celor interesați. Că Zeno Fodor este omul care a propus Ministerului Culturii legiferarea zilei de 13 noiembrie drept Ziua Dramaturgiei Românești, propunere aprobată de Parlamentul României.

Câți privitori de voci și talente ciudate ar fi preocupați să știe că profesorul Fodor a publicat 2.000 de cronici teatrale și cinematografice, interviuri de specialitate, a scris trei cărți despre teatru, una dintre ele fiind premiată de UNITER? Că a condus Teatrul Național din Târgu-Mureș (1997-2000) și a fost director al Teatrului de păpuși tot din Târgu-Mureș (1991-1997)? Prea puțini.

O întâlnire de două ore cu teatrul din culise le-ar părea plictisitoare tinerilor și maturilor legați ombilical de rețelele sociale cu emoticoanele lor. Pentru mine, pe 10 iunie 2024, o astfel de întâmplare a fost o mică respirație dintr-un ocean al vieții care fierbe grăbit, nervoas, superficial. Am întâlnit un om cald, calm și jovial care privește cu detașare, luciditate și umor fin prezentul pe care-l consideră a fi continuu.
Criticul teatral și traducătorul Zeno Fodor își iubește profesia pentru că-i ține spiritul curios, cercetător întru descoperire și împărtășire. Și asemeni altor oameni speciali din breasla sa s-a dedicat teatrului menținându-și tinerețea.

Actorul Mircea Rusu, Director al Teatrului Național „I.L.Caragiale”
Actorul Marius Bodochi

Gabriel: Nu înțeleg. Dramaturgul scrie întotdeauna cu speranța unui succes.

Marchizul: Pe mine nu mă prea interesează părerea publicului…Nu, prietene Gabriel. Opera mea are un caracter experimental. (…). Teatrul este ficțiune și, ca atare, el poate fi interpretat cu cel mai mare succes în fața spectatorilor, dacă îl simulăm în mod conștient. 

Veninul teatrului – discuția între aristocrat și comediant, Rodolfo, Sirera Turro, trad, Zeno Fodor,

ed.Vatra Veche, Târgu-Mureș, 2024, vol. Teatru despre teatru (II)